Masinile mai ieftine de la Cluj,Arad etc

In ultima perioada daca se urmaresc siteurile de vanzari auto exista tendinta de a se observa ca la un anumit model sa luam de exmplu unCitroen C5 din 2010.Se va observa ca in zona de N-V  a tarii sunt cam cu 800-1000 euro sub pretul oferit in Bucuresti spre ex.

O nouă ţeapă cu maşini second-hand ia avânt în zona de nord-vest a ţării. Centrul acestora se află la Cluj, astfel că sătmărenii care vor să-şi achiziţioneze astfel de autoturisme din această zonă trebuie să fie foarte atenţi. În caz contrar, riscă să nu şi le mai poată înmatricula sau, şi mai rău, să le fie confiscate de Fisc. Dacă până acum ţepele cu maşini second-hand erau date de persoane fizice, acum a venit rândul celor juridice.

Un sătmărean a fost şi el tentat de preţurile mici ale ofertelor din Cluj, şi-a găsit o maşină şi l-a sunat pe vânzător.
În discuţia telefonică, vânzătorul şi-a lăudat maşina că este impecabilă, că nu are defecte ascunse şi că acceptă orice fel de test autorizat. “În prima fază mi-a inspirat încredere. Ne-am înţeles la preţ şi urma să mă deplasez la Cluj, să facem testele, actele şi să achit banii, urmând a mă întoarce acasă cu maşina dorită. Am avut noroc că, în prealabil, am avut o discuţie cu un prieten de-al meu care m-a atenţionat că este posibil să fie o ţeapă şi mi-a dat câteva ponturi pentru a mă asigura că nu voi fi înşelat”, ne-a declarat sătmăreanul, care doreşte să-şi facă publică povestea tocmai pentru a-i atenţiona şi pe alţi sătmăreni.

Atenţie la certificatul fiscal
Şmecheria este simplă. Majoritatea samsarilor clujeni nu mai aduc maşini pe persoană fizică ci şi-au făcut firme specializate. Ei cumpără maşini de la mai multe saloane auto de maşini rulate din Occident. Aceste maşini sunt preluate în sistemul pay-back, adică cetăţeanul occidental îşi duce maşina mai veche (3-4 ani) la reprezentanţă, este evaluată, şi în schimbul ei primeşte o maşină nou-nouţă, urmând să achite restul sumei de bani. Maşinile rulate sunt apoi vândute românilor. Pentru a nu plăti TVA, deoarece este cumpărată de la o firmă din Occident, maşina este achiziţionată pe firmă, astfel că se consideră achiziţie intracomunitară. Acest TVA se plăteşte doar în România, în momentul în care este revândută. Doar că, pentru a putea fi înmatriculată, firma de la care este cumpărată maşina trebuie să prezinte un certificat fiscal prin care să se ateste faptul că firma nu are datorii la stat. Practic, firma încasează TVA de la client, dar nu-l mai plăteşte statului. Acest certificat este mărul discordiei.
Sătmăreanul descrie cu lux de amănunte atenţionarea făcută de prietenul său. “În primul rând, trebuie întrebat vânzătorul dacă este firmă. Dacă răspunsul este afirmativ, atunci trebuie să se solicite certificatul fiscal. Dacă vânzătorul se codeşte, este clar că e ţeapă. Prietenul meu m-a atenţionat că mi se va oferi o reducere de 1.000 de euro la plata maşinii, urmând să o achit peste o săptămână sau două, când mi se va da certificatul fiscal cerut”, a mai precizat sătmăreanu.

Ideea este simplu,pana se se ajunga la o verificare de service sa se faca o verificare vizuala a actelor masinii,adica omul care chiar o vinde este chiar proprietarul ei,cand apar complicatii gen masina unei prieten matuse etc incepe sa miroasa urat.

Alte cazuri ar mai fi masinle de 1000-1500 de euro,aici 95% din ele nu sunt pe numele celor care le vand,si oferta merge mai departe gen o lasi domnule pe numele care este si gata ca si eu am facut la fel,lucru cam ilegal masina fiind efectiv in aer nefigurand nicaieri ,primul proprietar spre ex poate a radiat-o de la circa financiara……Aici pentru a nu se plati taxa de prima inamtriculare macar, ca sa fiti in legalitate, faceti la notar un contract de comaodat ,costa intre 200-400 ron si este valabil timp de 5 ani.

Sunt lucruri usor de facut,ca si cumparator poti pune toate intrbarile la telefon,in fond si la urma urmei 90% din piata este on line,nemaifiind necesara deplasarea in vestitul Targ Vitan.657_IMG_5761

Articol:Liviu Raportaru.

Surse:4 tunning,gazaeta de nord vest.

Comentarii

comentarii

Pin It

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>